Enige tijd geleden heeft het Rotterdamse bureau Superuse Studios ons gevraagd de door hen ontworpen verbouwing en herinrichting van het NaChTLAb in Amsterdam Sloterdijk te realiseren. Wij hebben dit circulaire project onlangs opgeleverd.

Superuse Studios (www.superuse-studios.com) is een bureau dat de bestaande omgeving gebruikt als uitgangspunt voor hun ontwerpen. De ontwikkeling van een gebouw wordt door hen gezien als één van de waardevolle uitkomsten van een circulair proces: als een fase in de cyclus van ontwerp en herontwerp, gebruik en hergebruik.

NaCHTLAb is de bestaande broedplaats voor creatief talent in de elektronische muziek business. Ook worden hier spraakmakende feesten en festivals georganiseerd. Q-dance, de Nederlandse organisator van dance-events als Defqon.1 Festival, vestigt binnenkort haar kantoor in het NaChTLAb en heeft aangegeven dat de verbouwing en inrichting uitgevoerd dienen te worden met zoveel mogelijk hergebruikte materialen.

Als bouwkundig aannemer en interieurbouwer van dit project is dit voor ons een enerverende uitdaging geweest. Bouw- en inrichtingsmaterialen dienden immers geoogst te worden, o.a. van Oogstkaart.nl, maar ook andere bronnen zijn door ons aangesproken. Zo hebben wij hier bijvoorbeeld van restmateriaal uit de metaalindustrie, kast-ombouwen en scheidingswanden gemaakt. Ook hebben wij materialen, overbodig bij overige opdrachtgevers, en bruikbare materialen uit onze eigen en omvangrijke opslag, hergebruikt. Tenslotte hebben wij ook bestaande materialen, nog aanwezig in het pand, opnieuw verwerkt.

Onze ervaring en flexibiliteit maken dat wij er keer op keer in slagen met bestaande materialen nieuwe toepassingen te realiseren. Issos heeft in dit project met recht de functie van “spin in het web” vervult.

Dit project sluit geheel aan bij onze visie op toekomstgericht bouwen en inrichten, waarbij behoud van bestaande waarde centraal staat.